Pasta Sanatı

Türkiye Aşçılar Ve Şefler Federasyonu Milli Takım Şefi Tuba Geçkil Yaklaşık Sekiz Yıldır Pastacılık Sektöründe Gerek Bırebir Üretimler Yaparak, Gerek Eğitimler Vererek, Gerekse Ülkemizi Yurt Dışında Farklı Yarışmalarda Temsil Ederek Çalışmalarına Devam Ediyor.

8 yıl önce oğlunun doğum günü için çok sevdiği Mc Queen oyuncak arabasını model alıp birebir pastasını hazırlayarak pastacılık yapmaya başlayan Tuba Geçkil`in masalsı pastalarıyla baş başayız.

Tasarım pasta yapmaya ne zaman başladınız?

Oğlum için yaptığım pastayı bitirdiğimde kendi kendime şunu söylediğimi hatırlıyorum: “Elimle tuttuğum her şey pasta olabilir.” Sonrası yine farklı tasarımlarla devam etti. Nespresso makinesi 3D pastasından; vazo, saksı, etli güveç, çılgın kesik parmak şeklinde pastalara kadar. Ve ardından kişiye özel houte couture pastalar sırada yerini aldı.

Her tasarımınızın bir hikâyesi var mı?

Son yıllarda çalıştığım birebir benzetme realist tasarımların dışında, etkilendiğim olaylar yaşamdan kesitler pastalarıma konu olabiliyor. Bazen siyasetçiler, sanatçılar bazen sokakta yürürken gördüğüm çikolatasını mutlulukla yiyen bir çocuk veya durakta bekleyen mutsuz amca tasvirleri şeker hamuruna veya pastaya dönüşebiliyor. Sipariş pastalarda ise genellikle müşterilerimin belirlediği konsept doğrultusunda önce çizimleri yapılıyor. Uygun renkler ve kullanılacak teknikler belirleniyor. Ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra tasarım pastalar oluşmaya başlıyor. Örneğin Gahoun tasarımı, İngiltere’deki collaboration için hazırladığım sosyal sorumluluk projesiydi. Bizlerden birer konu seçmemiz istendi. Ben `Afrika da açlık` konusunu seçerek `Gahoun`ismini verdiğim doymak bilmeyen canavarla bu konuya dikkat çekmek istedim. Gahoun, Afrika’da yaşayan, suyunu, topraklarını, doğal zenginliklerini yiyip bitiren aç gözlü bir yaratık. Yedikçe daha çok acıkan, içtikçe daha çok susayan, hiç bir şekilde merhameti olmayan, insanların çaresizliğinden mutluluk duyan kelimenin tam anlamıyla bir canavar. Bu eserde Afrika’daki insanların çaresizliğini, çocukların yüzlerinde vurgulamaya çalıştım.

Pasta ile ilgili eğitim veriyor musunuz? Geri dönüşler nasıl?

Uzun süredir yurt içi ve yurt dışında çeşitli ülkelerde eğitimler veriyorum. Butik pastacılık, figür modelleme, çizgi karakterler, büst pasta, 3D Cake, pasta boyama desen teknikleri genel eğitim konu başlıklarımızdandır. Sekiz yıldır eğitim verdiğim Türkiye’de ve eğitim için gittiğim diğer ülkelerde pastacılık alanında verilen ilk eğitim başlıkları olması ayrıca benim gurur kaynağımdır.

Bu işi yapabilmek için yetenek gerekiyor mu yoksa öğrenilebilinir mi?

Yetenek tabii ki gerekli, ama yetenek tek başına bir şey ifade etmiyor. Her işte olduğu gibi burada da farklı teknikler ve uygulamalar var. Kişinin yeteneği olmasa dâhi eğitimlerde gösterdiğim özel teknikler ve bilgiler sayesinde pratikler de yaparak çok iyi bir seviyeye gelebiliyor. Pek çok öğrencim yurt içinde ve yurt dışında yarışmalara katılarak sayısız madalyalar kazandı. Milli takıma girenler, öğrenci yetiştirenler bile bulunuyor.

Katıldığınız yarışmalardan nasıl dönüşler alıyorsunuz?

Katıldığım yarışmalardan dönüşler mükemmel. Hele ülkemizi temsil edip o şanlı bayrağımızı farklı ülkelerde kaldırmak kelimelerle ifade edilemez. Ama bir şey itiraf etmeliyim. Almanya’da İKA Olimpiyatlarında dört altın madalya alarak Türkiye’de bir rekor kırarak bayrağımı dalgalandırmak gerçekten muhteşem bir duyguydu.

Özel sipariş pastalar da yapıyor musunuz yoksa sadece tasarım üzerine mi çalışıyorsunuz?

Özel sipariş pastalar yapıyorum. Bunlar bazen birebir insan boyutundaki büstler oluyor. Bazen birebir benzetme figürler bazen de sipariş veren kişinin hayalinin yansıması olabiliyor. Ama hepsine de kendimden bir şeyler katarak çalışıyorum.

Özellikle hangi ürünlerinize ilgi var?

Son dönemde revaçta olan birebir insan boyutundaki büst pastalarda, benzetme figürlerde ve animasyon çizgi karakterlerin 3D büyük tasarımlarında yoğun bir taleple karşı karşıyayım.

Bir pastayı hazırlamanız ne kadar sürüyor? En uzun hazırlığınız ne kadar sürdü?

Pasta hazırlık süresi, pastanın çeşidine, büyüklüğüne, içeriğine ve istenilen detaylara göre farklılık gösteriyor. Bazı pastalarda hazırlık süresi on beş günü bulabiliyor.