Tabakta Sanat

Yaptığı özel yemekler ve televizyon programlarıyla adından çokça söz ettiren ünlü şef Rafet İnce ile kurduğu Pet Chef markası, sağlıklı yemeklere odaklanan “Şefin Sağlıklı Masası” televizyon programı, Kütahya Porselen ile kesişim noktalarından doğan aile bağları hakkında konuştuk.

Çocukluk hayali her ne kadar müzisyen olmak olsa da mutfakta sanatını konuşturan, yemeğin sadece bir araç değil bir amaç da olması gerektiğini söyleyen uluslararası platformda da oldukça ünlü şef Rafet İnce, toprak anadan aldığı ilham ile lezzetli yemeklere imza atıyor. Dünya gastronomi literatüründeki ilk kişisel gelişim ve gastronomi kariyer kitabı olan Chef The Taste-The Professional Chef’in ardından Chef’in Sağlıklı Masası ve kedi-köpek patili dostlar için tariflerin yer aldığı Pet Chef kitabıyla çalışmalarına hız kesmeyen İnce, şiirsel yemeklerin keyifli ve lezzetli yolculuğunu tabaklarda buluşturuyor.

Biraz yemek yapma sanatından bahseder misiniz?

Yemek yapmak bir empatidir. Yemeği tasarlamak, yemeği pişirmek, pişirme tekniklerini iyi bilmenin yanı sıra denge uyumu dediğimiz koku alma, duyma, görme, tat alma, dokunma duyularını bir araya getirdiğiniz zaman ortaya keyifli bir yemek çıkarabilirsiniz. Ama o yemekten de aynı zamanda hem yaparken hem de yerken keyif almalısınız. Bu işe kendinizi adamanız lazım. Yenilen, içilen her öğün aslında insanlara keyif vermeli diye düşünüyorum. Ama zahmet etmeden, özen gösterilmeden yapılan yemeğe sadece yemek yapmak için yapılan bir öğün diyebiliriz. Ben yemek yaparken, baharatlarla haşır neşir olarak kendimi buluyorum mutfakta… Yemeği hem yapıp hem de yerken insanların aldıkları tadı deneyimlediğim için onlar ile empati kuruyorum. Restoranlarda ya da otellerde yemek yapmak işin ticari boyutu var ama iyi şefler genellikle tutku ile aşk ile iyi yemek yapan kişilerdir. Temel ve teknik tarafını düşünerek tasarlayan kişilerdir.

Vazgeçemediğiniz bir reçeteniz var mı?

Bizim otellerin menülerinde hiçbir zaman kaldıramadığımız bir reçetem var. Ben mantının hamuruna Türk kahvesi ekledim. Türk kahveli mantı mı olur diyen çok oldu. Türk kahvesi ülkemizde biliniyor ama yurtdışında çok bilinen bir içecek değil. Onlar için bir farklılık yarattım ve Türk içeceği ile Türk yemeğini buluşturarak Türk kahveli mantı yaptım. İlk başta yiyenlere pek sempatik gelmedi ama sonra yiyenlerin vazgeçemediği bir lezzet oldu.

“Şefin Sağlıklı Masası” yemek programından bahsedebilir misiniz?

“Şefin Sağlıklı Masası” Türkiye’nin en iyi kanallarından birinde yayına başladı. Bu programda insanların evde kolaylıkla yapabileceği oldukça bilinen tariflerden ziyade, insanların malzemeleri marketten alabilme gücüne sahip ürünlerden yapılan sağlıklı beslenmeyi vurgulayan tarifler yapıyoruz. Her hafta farklı konuklar, farklı diyetisyenler, sağlıklı beslenme koçları ile kalp damar rahatsızlıklarını, obeziyeti nasıl engelleriz gibi konular konuşuyoruz. Özellikle obeziteyi önleyebilmek için farkındalık yaratmak istiyoruz. Çünkü Türkiye’de maalesef obeziteye yol açan beslenme kültürü var. Amerika dünyada obezitenin en fazla olduğu ülke ve ardından Türkiye ikinci sırada geliyor. Programda
bol yağlı, bol salçalı, bol baharatlı yemeklerden ziyade işin sağlıklı boyutunu düşünerek glütensiz, az yağlı, az baharatlı, sağlıklı beslenmeyle ilgili tüyolar veriyoruz. İnsanlara ekonomik, pratik, lezzetli, sağlıklı nasıl yemek yapılabileceğini televizyonda vurguluyoruz. Herkesin evde yapabileceği özgün tarifler, babaanne tarifleri, bol salçalı, bol yağlı değil, daha minimalize edilmiş, daha rafine, daha bakir, gün yüzüne çıkamamış sağlıklı tarifler yapıyoruz.

İyi yemek sizce ne demek?

İyi yemek doğru zamanda doğru ısıyla doğru zamanda pişirilen yemektir. O yüzden de her yaptığınız yemeğin sağlıklı olması gerekiyor.

Kütahya Porselen ile ‘’Şef Rafet İnce ile İlham Veren Lezzetler’’ yapıyorsunuz? Biraz bilgi alabilir miyiz?

TRT 1‘de yayınlanan TV programımızın yanı sıra, Youtube’da da şeflere yönelik 28 bölümlük program yayınladık, halka yönelik altı tane ilham veren çalışma yaptık. Doğadan ilham aldık. İnsanlara orada da sağlıklı beslenmeyi vurguluyoruz. Porselen demek sağlık demektir. Sağlıklı bir porselen üretiyorsak, sağlıklı yemekler yaparak da insanlara ilham kaynağı olmak istiyoruz. Bunu da çok güzel yakaladık diye düşünüyorum.

Nelerden ilham alırsınız?

Ben doğadan ilham alıyorum. Yemek yaparken de otel mutfağı planlarken de ilham kaynağım doğa. Toprak ana bize ne veriyorsa biz onu işliyoruz. Porselen tarafında da gıda tarafında da gastronomi tarafında da içecek tarafında da her şeyin ana hammaddesi toprak ana. İlhamı toprak anadan alıyoruz, menülere uyguluyoruz. Doğa ile de birlikte yemeklere de insanlara ilham vermesi için insanların evde sağlıklı porselende sağlıklı yemekler yapmasının önemini anlatmaya çalışıyoruz. Bunu da Youtube kanalımızdan çabuk erişilebilir, anlaşılabilir dilde çok güzel bir anlatım yaptık. Bu ticari değil, halkı bilinçlendirmek için yapılmış bir sosyal sorumluluk projesidir.