Kadıköy’de Gizli Bir Cennet

Kadıköy’ün Aslında En Eski Ama En Az Bilinen Yerleşim Alanlarından Biri Olan, Günümüze Kadar Bozulmadan Ve Yıpranmadan Aynı Kalabilmiş Mahalle Kültürünün Adı, Yeldeğirmeni. Yaratıcı Atölyeleri Ve Yeni Nesil Kafeleriyle Keşfe Çıktığımız Bu Sempatik Semtin Sakinleri, Gerçekten Nev-i Şahsına Münhasır.

Faydalı İşler Atölye / Yardımlaşma Atölyesi

Önceleri Kadıköy Tasarım Atölyesi’nde faaliyet gösteren ekip, İstanbul Tasarım Bienali kapsamında katıldıkları kamusal alan tasarımı çalışmasında karşılaştıkları genç dostları Mike’tan (Çocuk Esirgeme Kurumu’nda büyümüş olan genç dostları) ilhamla Faydalı İşler Atölye’yi kurmuş. Alışılagelmiş kazanç sistemlerine alternatif olarak, özgür bireylerin kollektif emeğinden doğan atölyede; bu emeğin sadece insan ya da çevreye fayda sağlayan projelerde kullanılmasına karar verilmiş. Ekip teknoloji ve tasarım alanlarındaki multidisipliner birikimlerini akıllı ve yeşil binalar konusuna yoğunlaştırırken; Mike gibi genç dostlarını bir arada tutabilmek adına sahip oldukları bisiklet tutkularını da atölyenin temel öğelerinden biri kabul etmiş. Misafirler atölyedeki tezgahlarda bisikletlerini bizzat kendileri onarabildikleri gibi, talep ettikleri takdirde ‘sır’ sandviç ve taze meyve sularını denerken tamir hizmeti almayı seçebilir, bu sırada bisiklet ve tamirine ilişkin bazı sırlara da vakıf olabilirler. Atölye aylık olarak düzenlediği yolculuk söyleşileriyle yolcuları bir araya getirmeyi hedefliyor. Bu buluşmalar gezginlerin heybelerini kalabalıklarla paylaştıkları sunumlar şeklinde olabildiği gibi, kimi zaman da iki yolcunun şömine başı sohbeti şeklinde gerçekleşebiliyor. ( Kır kahvesi Sok. 1, Rasimpaşa, Kadıköy. )

Nihal Mete Studio / Resim Ve Heykel Atölyesi

Resim ve heykel eğitimlerinin ardından 2002 yılında Londra’ya yerleşen Nihal Mete, 10 yıl Londra’da yaşamış. Bologna Güzel Sanatlar Akademisi’nde bir yıl heykel eğitimi almış ve yüksek lisansını tamamlamış. İstanbul’a yerleşme kararını verdikten sonra sadece bir fikir olmasının ötesinde, artık bir gereklilik olduğu için kendi atölyesini kurmuş. “Mesleğimi doğduğum şehirde yapmak ve buradan beslenebildiğim kadarıyla sanat üretmek istedim.” 2012 yılında kurduğu atölyesinde en başından beri Yeldeğirmeni sakini. “Eğer yaptıklarımı bir tarz olarak tarif etmem gerekirse, yaptığım heykel ve resimlere dışavurumcu ve surreal diyebilirim sanıyorum. Çünkü yaptığım işler hep bir bilinçaltı yansıması gibi ve bakan için her baktığında farklı bir şey anlatıyor gibiler.” Malzemeler konusunda olabildiğince özgür davranan sanatçı, heykelin ve resmin tüm teknik olanaklarını kullanıyor. Talepler doğrultusunda ise gruplara bir günlük yaratıcı workshop’lar düzenliyor. ( Rasimpaşa Mah. Uzun Hafız Sok. 125/A, Kadıköy )

 

Yorum Bulunmuyor

Yorumlar Kapalı