Çocukların Mine Abla’sı

Mine Mucur, 15 klasik müzik parçasından oluşan ‘Adam Olacak Çocuk’lara Klasik Müzik’ adlı son CD’siyle yeni nesillere klasik müzik sevgisini aşılamaya devam ediyor.

Henüz 21 yaşında konservatuara solfej ve armoni eğitmeni olarak başlayan Mine Mucur, birçoğu ünlü isimlere dönüşen öğrenciler yetiştirmiş. Pop müzik dalında ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak ödüller almış, kitap ve albüm çalışmalarına imza atmış. Ayrıca, Barış Manço ile birlikte hayata geçirdikleri ‘Adam Olacak Çocuk’ programının Mine Abla’sı olarak hepimizin hafızasında yer etmiş bir isim. Mine Mucur ile geçmişten bugüne üzik yaşamı ve yeni CD’si hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

mine-mucur-baris-mancoMüziğe olan ilginizi ne zaman fark ettiniz?

Annem evlenmeden evvel konservatuara devam ediyormuş.  Evlendikten sonra ablam ve ben doğunca ara vermek zorunda kalmış. Beş-altı yaşıma geldiğimde ise müzik çalışmalarına tekrar başlamak istemiş. Babam da onu çok  desteklemiş. Fakat bu sefer de yaşı birkaç yıl geçtiği için özel ders alması gerekmiş. O yılların önemli hocalarından Şefik Gürmeriç’ten özel ders alarak konservatuarda Türk Müziği üzerine ikiüç sınıf fark vermesi gerekmiş. Bu nedenle Gürmeriç’in isteğiyle eve piyano alınmıştı. Annem bırakacak kimsesi olmadığı için bizleri de derslere götürmeye başladı. O dönemde annemin yaptığı solfejleri evde ben de yapmaya başlayınca annem hocasına beni dinletti. Gürmeriç, beni dinledikten sonra çok yetenekli olduğumu, kulağımın olduğunu belirtti. Konservatuara yazılmamı istedi. Annem konservatuarda üç yıl okudu. mezun olunca da beni konservatuara verdiler. Evde de piyano olduğu için kulak dolgunluğum ile ilk iki sınıfı atlayarak geçtim.

mine-mucur-baris-manco-1Hangi konservatuara devam ettiniz?

Şimdi adı İstanbul Radyosu Devlet Konservatuarı olan Pierre Loti’deki Belediye Konservatuarı’nda sekiz-18 yaş arasında öğrencilik hayatım oldu. Konservatuarda enstrüman eğitimi 10 yıldır. Bu piyano, keman veya gitar için aynıdır. İki yıl hazırlık yapılır. Bu söylediğim hem okula, hem de konservatuara gitmek oluyor. Fakat o dönem Belediye Konservatuarı olduğu için bir sertifika veriliyordu. Hocam sertifika alacaksın, lise mezunu sayılacaksın; onun için muhakkak bir üniversiteye gitmen gerekiyor dediğinde üniversiteye hazırlanmaya başladım ve kimya mühendisliğini kazandım.

Kimya mühendisliği yaptınız mı?

Kimya mühendisliği yaparım ve müzik dersi verir hayatımı sürdürürüm diye düşünürken; 21 yaşımda, bir pazar günü okuduğum gazetenin köşesinde konservatuara sınav ile çeşitli dallarda 10 tane öğretmen alınacağını okudum. İlan bizim okulumuza aitti ama ben bu konuyu hiç duymamıştım. Okulu aradım, sınav hakkında bilgi aldım ve girip kazandım. Sonrasında hayatım birden bire yön değiştirdi. Kimya mühendisliği yan mesleğe dönüştü.