Ünlü tasarımcı Nick Olsen ‘En iyi 10 Yeni Gelenekselci’ mimar arasında gösteriliyor. Cesur renk seçimleri, geleneksel ile moderni birlikte kullanma başarısı ve Osmanlı sanatına tutkusu, etkileyici projeler yaratmasındaki anahtar sözcükler olmuş.
Columbia Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu olan Nick Olsen cesur mekan tasarımlarıyla Amerika’nın en ünlü isimlerinden biri. Mimarlık kariyerine moda dergileri için mekan tasarımları yaparak başlayan Olsen’in renkleri uygulama biçimi, yaratıcı dokunuşları ve en önemlisi de dokunduğu her mekana özel bir hikâye yazma becerisi ile öne çıkarıyor. Eklektik mekan anlayışı, modern ve geleneksel malzemeleri bir arada kullanma becerisi onu Amerika’daki ‘En iyi 10 Yeni Gelenekselci’ mimar arasına yerleştirmiş. Nick Olsen’i bu ay dergimize taşıma sebeplerimizden biri ise onun İstanbul aşkı. New York’taki son projesinde İznik çini sanatından esinlenerek hazırladığı mekan tasarımı büyük ilgi uyandırdı. Osmanlı sanatına olan tutkusunu ise 18 yaşındayken teyzesi ile yaptığı İstanbul seyahati tetiklemiş, her fırsatta da bundan bahsediyor. “18 yaşındaydım. Yaz tatilim için teyzem ile birlikte İstanbul’a geldik. Gördüklerim karşısında adeta büyülendim. Osmanlı sanatının mimariye uyguladığı renk ve desen yoğunluğu hafızama kazındı. Havada asılı duran devasa kubbe ve kemerler gerçek olamayacak kadar etkileyiciydiler. Batı sanatının aksine Osmanlı sanatı, renk kontrastları, tekrarlanan geometrik ve botanik motiflerle büyük bir zenginlik,” diye anlatıyor Nick Olsen.
O gün bu gündür hala İstanbul ile bağlarını koparmayan Olsen “Kapalıçarşı, günlerce kalabileceğim bir yer” diyor ve ekliyor “Bir tane halı seçmeye gidip yüzlerce halıya bakabildiğiniz ender yerlerden biri burası. ‘Hazine avı’ gibi bir şey burada dolaşmak” diye özetliyor. Amerika’nın bu önemli renk ve desen ustasını daha yakından tanımak için tasarım mottolarını öğrenmek istedik.
İddialı renk kombinasyonları tüm tasarımlarınızda dikkat çekiyor. Müşterileriniz bu duruma hazır mı, yoksa onları ikna etmek zorunda kalıyor musunuz?
Bu endüstri bana bir şey öğretti ‘renk seçimi çok özneldir.’ Konforu renkle anlamak ve belki de sınırları hafifçe zorlamak benim işim. Mekan tasarımını yapmamı isteyen müşterilerim de bana özellikle renk kullanım biçimim için yaklaşıyorlar. Hatta öyle zamanlar oluyor ki birçok müşteri benimle özellikle renk seçimlerim için çalışıyor ve hatta zaman zaman benim bile ‘cesur’ olarak adlandırdığım bir şemaya daha fazla renk eklememi isteyebiliyorlar.