Genç sanatçılarımızın eğitimlerini destekleyen ve onları geniş kitlelere tanıtan ÇEV Sanat, Berrin Yoleri için kocaman bir aile gibi.
Çağdaş Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi olarak öncülük ettiği ÇEV Sanat Genç Yetenekler Projesi için ‘biz genç yeteneklerle kocaman bir aileyiz’ ifadesini dile getiren Berrin Yoleri, 20’li yaşlarından bu yana sosyal sorumluluk projeleriyle büyük başarılara imza atıyor. Yoleri, ülkemiz gençlerinin kültür sanat alanındaki potansiyel yeteneklerinin değerlendirilmesi amacında, barış içinde bir dünya için müziğin evrensel bir dil olması özelliğiyle birleştirici gücüne inanıyor. Bu anlamda yıllar boyu nesillere ulaşan klasik müziğin önemini vurguluyor. ÇEV Sanat’ın Genç Yetenekleri’ni dünyanın sayılı sanatçılarının arasında görmeyi hedefleyen Berrin Yoleri, bu amaçla yıllara dayanan sosyal sorumluluk projelerinden edindiği deneyim ve konusunda uzman değerli isimlerin katkılarıyla önemli adımlara öncülük etmeyi sürdürüyor.
Henüz 20’li yaşlarınızda başladığınız sosyal sorumluluk projeleriniz ile ödüller aldınız. Sosyal sorumluluk projeleri yapmaya nasıl başladınız?
Genç kızlığımdan bu yana sosyal sorumluluk çalışmaları içindeyim. Atatürk Cumhuriyetinde yetişmiş bir kadın olarak, topluma faydalı birey olabilmek, çocuklarıma, çevreme örnek teşkil etmek, geleceğimize katkıda bulunmak amacıyla, yıllardır çocuklara, gençlere yönelik sosyal sorumluluk çalışmaları içindeyim. ÇEV Vakfı, ÇEV Sanat, TKMÇV Koruncuk Vakfı, Çocuk Haklarını Koruma Platformu, Teyev Vakfı, Sosyalben Vakfı, Elgiz Müze, Açıkkapı Derneği gibi kurumlarda görevler alıyorum. 30 yıllık süreçte sosyal sorumluluk konusunda bilgi birikimim oluştu.
Gereksinimlere göre kaynak için proje oluşturup, kolayca hayata geçirebilir oldum. Yardım isteyen birçok kurumda gönüllü olarak çalıştım, çalışmaya devam ediyorum. 20’li yaşlarımda olduğum ilk sosyal sorumluluk çalışmamda, İstanbul Çapa Tıp Fakültesi, Kadın Doğum ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi için Kuruçeşme Divan’da organize ettiğim etkinlikten elde ettiğimiz gelirle, bebek yoğun bakım cihazını, bölüm başkanı Prof. Türkan Dağoğlu aracılığıyla hastaneye teslim etmiştik. Alınan cihazla
birçok bebeğin hayata tutunduğu bilgisi hastane yönetimi tarafından iletildiğinde, küçük bir çabayla nasıl büyük fark yaratılabileceğini görmüş, hayata bakış açım değişmişti ve aktif çalışmalarım başlamıştı.
Gerçekleştirdiğiniz sosyal sorumluluk projelerinizden örnekler verir misiniz?
1992’de Bosna Hersek Savaşı’ndaki Saray Bosna’lı savaş mağdurlarına yardım amaçlı Çağlayan Home Store’da büyük bir etkinlik gerçekleştirdik. TOÇEV Vakfı yararına Gottex firmasını organize ederek Hülya Avşar’ın Hayat Otel’de mayo defilesine çıkmasını sağlamıştım. 1993’de başkan Kemal Güçkan zamanında Koruncuk Vakfı için Bolluca Çocuk Köyü’nde inşaatı bitmiş üç evin iç donanımıyla, köyün kütüphanesinin yapımına kaynak için Merit Antik Otel’de Ebru Gündeş, Meltem Cumbul, Sinan Erkoç, Soner Arıca, Pınar Altuğ, Arzum Onan gibi ünlülerin dahil olduğu projeyi organize etmiştim. Ebru Gündeş defile sonrası şarkılarını seslendirmişti. O gece dört büyük futbol takımına imzalatılan futbol topları, Turgay Artam’ın desteğiyle dört büyük takımın oyuncuları tarafından açık arttırmayla satılmış, Koruncuk’lara sıcak ev ortamı sağlayacak gelir elde edilmişti. 2010’da ÇEV yönetiminde görev aldığımız Koruncuk Başkanı Avukat Figen Özbek, Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı’nda tekrar görev almamı rica ettiğinde, Koruncuk’lara destek sağlayabilmek için dizilerin toplum üzerindeki etkisinden faydalanma fikriyle ilk dizi projesini hayata geçirdim. Aşk-ı Memnu işbirliği için Ay Yapım Kerem Çatay tüm imkanlarıyla destek verdi ve dizinin senaryosuna Koruncuklar dahil edildi. Cemiyetin sevilen ismi Feryal Gülman dizide rol almıştı. Finalinde ise Sait Halim Paşa Yalısı’nda Aşk-ı Memnu oyuncularının tam kadro katıldığı yemek organizasyonunda dizinin eşyaları
için açık arttırma gerçekleştirildi. Böylece Koruncuklar için gelir elde edilmiş ve ülke genelinde bilinirliği arttırılmıştı. Muhteşem Yüzyıl dizisi ve oyuncularıyla işbirliği yapmak için rahmetli Meral Okay ve Timur Savcı ile projeler hayata geçirdik. Muhteşem Yüzyıl Müzesi’nin açılışını Koruncuk’lar yararına Kemal Gürkaynak, Timur Savcı ve dizinin oyuncularının desteğiyle yaptık. Koruncuk Köy Urla’yı İzmir Urla’ya kazandırdık. Kiralık Aşk dizisiyle de çalışmalar gerçekleştirdik. Cemiyetin tanınmış isimleriyle Koruncuklar yararına Çocuklar Aşkı’na projesini hayata geçirdim.
Çağdaş Eğitim Vakfı’nın temel amaçları ve faaliyetleri nelerdir? Vakıf ile yolunuz nasıl kesişti? Kutup yıldızı ve Genç Yetenekler Projesi nasıl başladı?
Ülkemizin sivil toplum kuruluşlarından Çağdaş Eğitim Vakfı, aklın ve bilimin yol göstericiliğini benimsemiş, insan haklarına saygılı, Cumhuriyet değerlerini özümsemiş nesillerin yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla 1994 yılında kurulmuş. Okullar açmış, öğrencilere karşılıksız burs vermiş ve vermeye devam ediyor. ÇEV Vakfı’nın zor ve sıkıntılı bir dönem geçirdiği 2009 yılında, Çağdaş eğitimin önemine inanan ve Atatürk Cumhuriyetinde yetişmiş bir kadın olarak gönüllü çalışmayı tercih ettim. 2009 yılında Kutup Yıldızı projesi ve Genç Yetenekler projesiyle ÇEV’in sıkıntılı süreçten çıkmasını amaçladım. Bunun için topluma, gençlerimize örnek teşkil eden, her biri alanında büyük başarılara imza atmış, kültür ve sanatın değerli isimleri Yaşar Kemal, Halil İnalcık, Müşfik Kenter, Şakir Eczacıbaşı, Ara Güler, Burhan Doğançay, Haldun Dormen, Suna Kan, Yıldız Kenter, Ayla Erduran, Aziz Sancar, Fazıl Say, Nuri Bilge Ceylan, Tarkan ve Cem Yılmaz’ın da aralarında olduğu 70 kadar sanatçıya ulaşarak gençlere destek vermeleri amacıyla Kutup Yıldızı Projesine dahil etmeyi başardık. Değerli fotoğraf sanatçısı Ebru Ceylan’ın objektifinden yansıttığı karelerle Kutup Yıldızı sergisini vakfın bursiyeri ve yardımcım Burak Oğuz ile gerçekleştirdik. 2009’da Aya İrini’de gerçekleşen Kutup Yıldızı sergisi
ve konser etkinlik gecesine katkıda bulunan Çiğdem Simavi, Caroline Koç, Aslı Ekşioğlu, Bettina Machler ve Turgay Artam ile Fahir Atakoğlu’nun piyanosu eşliğinde geceye gönüllü destek veren Tarkan sürpriziyle ve bursiyerimiz kontra tenör sopranist Onur Abacı’nın mini konseriyle Genç Yetenekler Projesini başlatmış olduk.
Genç Yetenekler Projesinin amacı nedir?
Çağdaş Eğitim Vakfı yönetim kurulu üyesi olarak öncülük ettiğim ÇEV Sanat Genç Yetenekler Projesi, 2009’da ülkemizden dünya çapında sanatçılar yetişmesi amacıyla, kültür ve sanat alanında üstün yetenekli gençleri keşfederek ve eğitimlerine destek sağlayarak başladı. Sanat kurulumuzu oluşturan değerli sanatçılarımız Fazıl Say (tuşlu sazlar), Bülent Evcil (üflemeliler) , İbrahim Yazıcı (şan), Mehmet Yasemin’in (yaylı sazlar) desteğiyle, genç müzisyenlerin kültür ve sanat elçilerimiz olarak dünyada parlayan yıldızlar olması amacıyla ÇEV Sanat her türlü imkanı sağlamayı amaçlıyor. Çoğu birden fazla lisan konuşan 28’i yurt dışında farklı şehirlerde, 6’sı yurt içinde farklı şehirlerde olan 34 üstün yetenekli genç sanatçımız proje dahilinde. Onlar dünyanın en saygın okullarında, en iyi eğitmenlerin sınıflarına kabul görerek eğitimlerini sürdürmekte. Eğitim süreçlerinde yanlarında olmaya özen gösteriyoruz. Kariyer planlarına, yurt dışı okul organizasyonuna, master class, yarışma, enstrüman gibi konularda bire bir ilgili olarak, ÇEV Sanat’ın kurulma amacını gerçeğe dönüştürüyoruz. Bu kapsamda Çağdaş Eğitim Vakfı çatısı altından, 2016’da ÇEV Sanat ofisini kurduk. Gerçekleştirdiğimiz etkinlikler ve Zorlu PSM’de düzenlediğimiz seri konserlerle genç müzisyenlerimizi sanatseverlerle buluşturduk. Tüm etkinliklerimizde değerli sanatçımız Halit Ergenç, gençlerimizin yanında oluyor. Tarkan, Sezen Aksu, Zuhal Olcay, Dolunay Soysert, Selma Ergeç, Serkan Altunorak, Engin Hepileri, Sevval Sam, Yalın ve Burak Kut’da etkinliklerimize destek veren sanatçılarımız arasında.