Contemporary İstanbul Fuarı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, pandemi süreci sonrasında ‘yeni normalde’ sanat etkinliklerinin dönüşümünü anlattı.
Contemporary İstanbul Fuarı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, İstanbul’un dünyaca tanınan bir sanat piyasası olmasında çok önemli rol oynayan sanat etkinliğinin mimarı. Bu organizasyon sayesinde geçtiğimiz yıllarda önemli dünya sanat aktörleri İstanbul’a geldi,
Türkiye’nin tüm sanat camiası ve sosyal medya paylaşımları bu fuara dikkat çekti. Contemporary İstanbul belki de İstanbul’un en fazla ziyaret edilen sanat etkinliği olarak zihinlere kazındı. Ali Güreli ile bu girişimlerin nasıl başladığını ve en önemlisi de şu an yaşadığımız pandemi süreci sonrasında ‘yeni normalde’ Contemporary İstanbul Fuarı’nın nasıl şekil alacağını konuştuk.
Türkiye’de sanat fuarı kavramını yoktan var ettiniz ve bambaşka bir boyuta taşıdınız. Hepimiz için beklenmedik bir anda çıkagelen pandemi, fuar stratejilerinizi nasıl değiştirdi?
Contemporary Istanbul kurulduğu günden beri bir sanat fuarından çok öte bir platform olarak varlık gösterdi. CI içerisinde düzenlediğimiz sergiler, nemli sanatçıların canlı performansları, sanat piyasasındaki büyük oyuncuları bir araya getirdiğimiz konuşma programlarımız ve yan etkinliklerimizin nihai amacı her zaman, İstanbul’u ve Türk çağdaş sanatını tanıtmak oldu. Bu gözle bakıldığında COVID-19 stratejimizi değiştirmedi, tam tersine yıllardır üzerinde yürüdüğümüz bu yolun önemini tekrar bize hatırlattı. Tabii küresel sanat piyasasının içine düştüğü bu zor durum Contemporary Istanbul’u da etkiledi, bu dönemden daha güçlü çıkabilmek için katılımcı galerilerimiz, değerli Danışma Üst Kurulumuz ve tüm sanat piyasası ile birlikte çalışıyoruz. Bizim için en büyük değişiklik, Eylül ayında düzenlemeyi planladığımız fuarımızı Aralık ayına ertelememiz ve ek olarak yapacağımız online fuar girişimimiz oldu.
Dünyada özellikle de Çin’de yeni döneme dair fuarlar programlarını açıkladılar, ülkemiz için durumu nasıl yorumluyorsunuz?
Hem sanat ekosistemi, hem de fuarcılık anlamında tüm dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Hem Çin, hem de Avrupa’dan gelen güzel haberler, hem de içine girdiğimiz normalleşme süreci ile birlikte biz de çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Bu yeni normalin beraberinde getirdiği yeni kurallar ve uygulamalar ile çok başarılı bir edisyona imza atmayı planlıyoruz. Geçtiğimiz ayların karanlığına takılmayıp, önümüzdeki aydınlık günlere odaklanarak el birliği ile COVID’in açtığı yaraları saracağız.
Online sergileme çok yaygınlaştı, bu durum fuar organizasyonlarınıza nasıl yansıyacak?
Hem fuarcılık sektörünün, hem sanat dünyasının uzun zamandır ilgilendiği bir konu idi çevirimiçi sergileme, bu dönemde herkes elinde olanla internet piyasasına çıkmaya çalıştı. İyi örnekler var, aceleye gelmiş eksik örnekler var, fakat zamanla daha başarılı örneklerini de görmeye başlayacağız. Bizim de yaklaşık iki aydır üzerinde çalıştığımız çevirimiçi fuarımız üzerine çok titrediğimiz bir proje. Her yeni uygulama gibi bu da ilk dönemlerinde bazı engeller ile karşılaşacaktır, herkes tarafından hemen benimsenmeyecektir. Fiziki dünyada gerçekleştirilen fuarların yerine geçmesi de pek mümkün olmayacaktır. Fakat gelecek dönemle birlikte, her ikisini de bir arada düzenleyen hibrit fuar sistemini görmeye başlayacağız. Biz Contemporary Istanbul olarak bunu ilk yapan etkinlik olmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.