İçten Gelen

Son Yıllarda Defile Ve Koleksiyonlarıyla Dikkat Çeken, Tasarımlarıyla Da Adından Sıkça Söz Ettiren Hakan Akkaya’Dan Modaya Olan Tutkusu Ve Projeleri Hakkında Bilgiler Aldık.

1999 YILINDAN bu yana moda tasarımı yapan Hakan Akkaya; Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nden ikinci yılda ayrılıp, İstasyon Sanat Akademisi’nde Moda Tasarımı eğitimi almaya başlamış. Altınyıldız/Fabrika, Sarar ve Boyner’de Tasarım Departmanı Yöneticiliği, Batik’te Genel Müdür Asistanlığı ve Tasarımcı görevlerinde bulunmuş. Çalışmaları arasında pret-a-porter ürünler de bulunan Akkaya; yıllar içinde kadın ve erkek giyiminde edindiği deneyimleri, 2010 yılının Mayıs ayından bu yana Nişantaşı’nda Hakan Akkaya adlı markasıyla hizmet verdiği ofisinde müşterileriyle buluşturuyor.

“Bu işle nasıl tanıştınız?”

Kendimi bildim bileli bu işi yapmak istedim ben ve 15 yıldır bu mesleğin içindeyim. Markamı yaratmadan önce sektörün önde gelen firmalarında tasarım departman yöneticiliği yaptım. Geldiğim noktada temelimin sağlam oluşunun büyük etkisi olduğunu düşünüyorum.

Mesleğinizde başarılı olmanızı sağlayan etkenler neler oldu?

Modacılık mesleğunde başarılı olmak istiyorsan, bu alandaki bütün aşamalardan geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kumaştan, üretime ve hatta pazarlamaya kadar tüm süreçlere hakim olunmalı bence.

Kendi ofisinizi kurma fikri nasıl oluştu?

Çalıştığım firmaların bana bu anlamda büyük bir katkısı oldu. Ayrıca sektörün tanıdığı bir tasarımcı olmuştum. Bir süre sonra artık kendi markamı yaratmam gerektiğini düşündüm ve kendi tasarım ofisimi kurdum.

ozge-ulusoy-1
Özge Ulusoy

Tasarım anlayışınızı nasıl tarif edersiniz?
Müşterilerim için tasarladığım kıyafeti giyeceği yerde; dikkat çekecek, şık, pahalı ve temiz gösterecek tasarımlar yaratmayı seviyorum. Tasarımlarımı giyecek kişiyi; üstünde karmaşa yaratan parçalar olmadan, sade çizgilerle dikkat çekici göstermeyi başarmak önemlidir benim için.
Tasarım yapmak ve özelikle kendi tasarımlarınızı sokaklarda insanların üstünde görmek nasıl bir duygu?

Bir işi severek yapıyor olmak insanın hayatı için çok önemli. Ben işimi severek, büyük keyif alarak yapıyorum. Bununla beraber yaptığım tasarımları insanların üstünde izlemek de keyif verici.
Modacı kimliğinizin yanı sıra marka işbirlikleri de yapıyorsunuz. Şu anda devam eden projeleriniz arasında neler var?

Yaklaşık bir senedir Singer ile işbirliği yürütüyoruz. Hemen hemen herkesin evine bir dönem de olsa girmiş, bilinen ve kökleşmiş bir markanın benimle bir işbirliği düşünmesi beni heyecanlandırdı ve beraber çalışmaya başladık. Singer ile lise ve üniversitelerde söyleşiler yapıyoruz. Mesleğinize ilgi duyan insanlarla birlikte olmak ve onlarla mesleğiniz hakkında sohbet etmek çok keyifli. Ayrıca Singer’in kendimodaniyarat.com sitesi için her ay ünlü bir isimle röportaj yapıyorum.

Kadife, ipek, şifon, dantel, kaşmir, ipek saten, astragan kumaşların kullanıldığı, 206 kadın, 123 erkek parçasından oluşan Hakan Akkaya’nın ‘Matem’ koleksiyonunda ağırlıklı olarak siyah, bordo, yeşil, kırmızı ve ten rengi detaylara yer verilmiş.

İTHİB’in (İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği) danışmanlığını yapıyorsunuz, bundan biraz bahseder misiniz?

cagla-sikel-1
Çağla Şikel

Geçtiğimiz aralık ayında İTHİB 9. Kumaş Tasarım Yarışması’nı yaptık. Yarışmanın hazırlık aşaması hareketli ve bir o kadar da keyifli geçti. Finalistler, moda haftasına bir defile hazırlayan tasarımcıların geçtiği tüm süreçlerden geçip o heyecanı tattılar. Hakan Akkaya Tasarım Atölyesi elbiselerin dikimini üstlendi. Yarışma büyük ilgi uyandırdı. Görkemli bir final gecesiyle sonlandı ve basında çokça yer aldı. Dolayısıyla, daha popüler bir hale geldi. Ekimde finali yapılacak 10. Kumaş Tasarım Yarışması’nın da danışmanlığını ben yürütüyorum. Yine kumaşların ürüne dönüşüm sürecinde finalistler ile bir arada olacağım.

Gündeminizde ve gelecekte ne gibi projeleriniz var?

Yaz için beachwear (sahil kıyafeti) koleksiyonu hazırladık. Bu yaz plajlarda da Hakan Akkaya şıklığı olacak. Bunun dışında, hazır giyim koleksiyonumuz da yakın bir gelecekte satışta olacak.