Dünya Kupası’nın ilki yapıldığı yıl FIFA birçok ülkeye katılım için ricada bulunmuştu. Kupanın tarihine damga vuran ilginç hikayeler…
Şimdilerde yaklaşık 200 ülkenin katılabilmek için kıyasıya yarıştığı Dünya Kupası, ilk organizasyonunda ciddi bir sınav vermişti. Zamanın FIFA Başkanı Jules Rimet, Olimpiyatlar dışında bir başka turnuvanın düzenlenmesi konusunda uğraş veriyordu. Neticede FIFA’ya üye ülkelerin oluruyla 1930 yılında ilk kupanın düzenlenmesi kararlaştırıldı. 28 Mayıs 1928’te alınan bu kararın ardından ev sahibi ülkenin Uruguay olması uygun görüldü çünkü “Güneşin Çocukları” 1924 ve 1928’in Olimpiyat şampiyonu ve dönemin yenilmez armadasıydı. Ama kupayı düzenlemek hiç kolay olmamıştı. Davet usulüyle kupaya çağrılan Avrupa takımları, katılmayacaklarını açıkladılar. İş başa düştü ve Jules Rimet, Avrupa Kıtası’nı kapsayan bir ikna turnesine çıktı. FIFA Başkanı’nın özel ricalarına icabet eden dört takım; Belçika, Fransa, Romanya ve Yugoslavya kupaya katılmayı kabul ettiler. Ne var ki, Avrupa’dan Dünya Kupası’nda varlık gösterebilen tek takım olan Yugoslavya yarı finalde Uruguay’a 6-1 yenilecek ve finalde Arjantin’i 4-2 mağlup eden Uruguay ilk kupanın sahibi olacaktı.
ÜSTTE YOK BAŞTA YOK
1950’de Brezilya’da düzenlenen Dünya Kupası’na katılım hakkı elde edip Brezilya’ya gitmekten vazgeçen iki ülke aslında benzer kaderi paylaşıyordu: Türkiye ve Hindistan. Dönemin zorlu ekonomik şartları aslında önce Avusturya’yı vurmuş, bu ülkenin katılmayacağını açıklaması üzerine temsil hakkı milli takımımıza tanınmıştı. Suriye ile bir nevi baraj maçı oynayan milliler rakiplerini 7-0 yendiler ama dönemin hükümeti düşündü, taşındı ve FIFA’ya, “Dünyanın öbür ucuna futbol takımı gönderecek durumumuz yok” demek zorunda kaldı. Böylelikle Dünya Kupası rüyamız da başlamadan sona erdi. Hindistan’ın durumu ise çok daha enteresan. Hali hazırda FIFA dünya sıralamasında 147. sırada bulunan ve bugün futbol dünyasının kıyıda köşede kalmış aktörlerinden olan Hindistan, FIFA’ya “Kupaya gelip katılırız ama maçlara çıplak ayakla çıkarız” teklifi götürdü. Ülkedeki şartlar yüzünden futbolcuların ayakkabı/ krampon giymeye alışkın olmamaları bu teklifin ardında yatan sebepti. FIFA, gerekirse ayakkabı yardımı yapılacağını açıkladı ancak Hindistan yetkilileri “Biz alışık değiliz” diyerek, Dünya Kupası heyecanını başlamadan bitirmek zorunda kaldılar.