ANKARA Sanayi Odası 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen iş kadınlarının da yer aldığı yemekli bir toplantı düzenledi.
‘Ankara Hakkari Kardeşlik Köprüsü’ temalı etkinlikte Hakkari, Adıyaman, Kütahya gibi illerden gelen girişimci kadınlar deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
Geceye ASO Meclis ve Komite üyeleri, sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, bürokratlar ve çok sayıda davetli katıldı.
Gecenin açılış konuşmasını yapan ASO Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Ardıç, Türkiye’de kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal hayata yeterince katılmadıklarını belirterek,“Türkiye hedefleri olan bir ülke. Küresel düzeyde rekabet edebilir bir ülke olabilmemiz için Türkiye’de nüfusunun yarısını oluşturan kadınların iş hayatına katılması büyük önem taşıyor. Kadınlar olmadan hedefimize ulaşmamız zor,” dedi. Kadın girişimcilerin artması için ASO olarak büyük çaba gösterdiklerini belirten Ardıç, ASO girişimcilik okulundan mezun olanların yarısından fazlasının kadın olduğuna dikkat çekti. Ardıç, Türkiye’de kadınların şiddet haberleriyle değil, her alanda başarı hikâyeleriyle gündeme gelmesi dileğinde de bulundu.
ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir’in eşi Oya Özdebir ise yaptığı konuşmada “Kadın hakları sorunları çözümlenmeden, kadınlar kendilerini güvende hissetmeden ne ülkemizde, ne de dünyada tam bir mutluluk ve huzur olamaz. Yıllardır büyük bir titizlik ve özveriyle yetiştirdiğimiz evlatlarımızı gözü dönmüşlerin hırsları için kurban ediyoruz. Artık tüm kadınlar olarak gücümüzü kardeşlik üzerine kullanmayı bütün kadın arkadaşlarıma öneriyorum,” dedi.
Özdebir, “Yeni yıla Hakkari’deki kardeşlerimizle birlikte girdik. Ankara ve Hakkari artık kardeş illerdir. Ankara-Hakkari Kardeşlik Köprüsü’nü kurduk, artık geçişler serbest. Amacımız kardeş olmanın bilinciyle sorunlarımızı birlikte, gerçek kardeşler gibi çözmektir” ifadelerini kullandı.
Gecenin bir diğer konuşmacısı ise Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Üyesi Gülsüm Güral’dı.
Güral; “ Değerli konuklar, öncelikle tüm kadınların dünya kadınlar günü kutluyorum. Bu gecenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Her kadının bir hayat hikayesi vardır. Bende size elli yıldır hayatı paylaştığımız sevgili eşim Nafi Güral’ın ardındaki kadın rolünü ifade etmek isterim. 1969 yılında Nafi Bey ile evlendik. Küçük bir aileden büyük bir aileye gelin gittim. Yeni bir hayat ve yeni sorumluluklar üstlendim. Eşim, kardeşleri ve onların eşleri ile büyük bir konakta yıllarca birlikte yaşadık.”
Büyük ailede yaşamın zorluklarına ve sosyal yaşamına ilişkin detaylardan bahseden Güral sözlerine şu şekilde devam etti.
“ Aile büyüklerim çocuklarımı büyütürken çok destek oldular, onları buradan rahmetle yad ediyorum. Çocuklarım okula başladıklarında, eşim sürekli iş seyahatine çıkıyordu ve bu sebeple veli toplantılarına ben gidiyordum. Okuma fırsatı bulamamıştım ama dört kez çocuklarımla mezun oldum. Onlara eğitim hayatlarında destek verdim. İlerleyen yıllarda büyüklerimiz yaşlandı ve hastalık zamanı geldi. Bu zorlu dönemde çocuklarımla ve eşimin ailesi ile ilgilenip, yaşadığım zorlukları eşime hissettirmedim. Onun işlerine adapte olması ve daha rahat çalışması gerektiğinin bilincindeydim. Bu bilinç ile tüm iş hayatı boyunca kendisine destek oldum,” dedi.
Daha sonra Adıyaman’dan gelen kadın girişimci Hayriye Ersoy, Hakkari’den Remziye Müzezzionoğlu, Yüksekova’dan Yüksel Göksal ve Yüksekova Uzunköprücük köyünden Zeliha Cankurtaran kürsüye çıkarak yaşadıkları deneyimleri katılımcılarla paylaştılar. Gecenin anısına ASO Yönetim Kurulu Üyeleri Seyit Ardıç ve Yılmaz Kayaaslan ile Oya Özdebir tarafından konuklara teşekkür plaketi takdim edildi.
Gecede ayrıca, ASO’nun faaliyeti devam eden en eski kadın sanayici üyesi Birten Gökyay’a da başarı plaketi verildi.