İnce düşünülmüş, arka planında güçlü felsefe barındıran çalışmalara imza atan Yüksek Mimar Pınar Kayhan, Pınart Mimarlık’ta bulunduğu yere ve insanların yaşamına değer katan, sürdürülebilir, sınırları zorlayan ama bir o kadar da yalın projelerle karşımıza çıkıyor.
Pınart Mimarlık’tan Yüksek Mimar Pınar Kayhan, ‘farklılaşma’ vizyonu ile hayata geçirdikleri projeleriyle dikkat çekiyor. Ödüllü genç mimar Kayhan ile inovatif çalışmalarını, farklılaşmanın önemini, tasarıma ve mimariye bakışını, ödül alan projelerini konuştuk.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Mimarlık eğitiminiz ve profesyonel mimarlık kariyeriniz öncesi başarılarınız hakkında bilgi verir misiniz?
1989 yılında İzmir’de doğdum. 2011 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden mezun oldum. Üniversite yıllarımda Birleşmiş Milletler Kadın Dostu Kent 2009, ProSteel 2010 ve ProSteel 2011 ulusal mimari yarışmalarında farklı ekip arkadaşlarımla üç farklı mansiyon ödülü kazandık. ProSteel 2010 ödül töreninde Türkiye’nin çelik mimarı olarak bilinen Ahmet Alataş ile tanıştım. Kendisi projemizi beğenip staj teklifinde bulundu. Ödüller sayesinde, katıldığım yarışmaların değerli jüri üyeleri ve diğer ödül alan öğrencilerle bir araya gelmemin de etkisiyle ‘farklılaşmanın’ önemini görüp mutlaka İstanbul’da çalışmam gerektiğine karar verdim. Sonrasında İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi’nde, Mimari Tasarım Programı’nda yüksek lisansıma başladım. İstanbul’da yüksek lisansımı tamamlarken MAM Adnan Kazmaoğlu Mimarlık Araştırma Merkezi’nde önce yarı zamanlı, yüksek lisans bittikten sonra da tam zamanlı olarak 3,5 sene çalıştım. Çalıştığım süre zarfında cami, otel, konut, AVM, çarşı, showroom gibi kamusal projelerin tasarımında bizzat bulundum. Sonrasında aile inşaat firmamız olan Fiyap İnşaat A.Ş.’ye hayallerimi sürdürmek ve firmamıza edindiğim tecrübeleri aktarmak üzere döndüm. Yaklaşık 7 yıldır firmamızın projelerini üstleniyorum.
Pınart Mimarlık ne amaçla kuruldu? Temel kuruluş felsefesinden bahseder misiniz?
Pınart Mimarlık, Fiyap İnşaat A.Ş. kurucu ortaklarından inşaat mühendisi İbrahim Kayhan tarafından; butik, yenilikçi ve sıra dışı projeler üretmesiyle tanınan inşaat firması Fiyap İnşaat A.Ş.’nin projelerinin üstlenilmesi amacıyla kuruldu. Şu anda Pınart Mimarlık, Fiyap İnşaat’ın yanı sıra bireysel müşterilerine ve diğer inşaat firmalarına proje, tasarım, iç mekân, peyzaj, imalat ve uygulama hizmetleri veriyor. Pınart Mimarlık vizyonunu ‘farklılaşma’ olarak özetleyebiliriz. ‘Farklılaşmayı’ iyice düşünülmüş, arka planında güçlü felsefe barındıran, anlamı olan, bulunduğu yere ve insanların yaşamına değer katan, sürdürülebilir, kimlikli, bütüncül, teknik, detay ve çözüm anlamında yeri geldiğinde sınırları zorlayan ama bir o kadar da yalın, minimal, arınmış olarak ifade etmem mümkün.
Ödül alan projeleriniz oldu mu? Ödüllü projelerinizdeki yenilikçi mimari çözümlerden örnekler verir misiniz?
İzmir’in en çok değer kazanan ilçesi Narlıdere’de, dört yola cepheli, körfez manzaralı arsada yer alan HaneLife Narlıdere konut projemiz ve Karabağlar’da yer alan İzmir’in imgeleri, tarihi evleri ve fiziksel çevresiyle bağ kuran 17 katlı yüksek bir yapı olan MynarLife Karabağlar kentsel dönüşüm projesiyle Almanya’da yapılan Iconic Design Awards ve German Design Awards yarışmalarından kendi kategorilerine özel mansiyon ödülleri kazandık. HaneLife Narlıdere; körfez manzarasının iyi değerlendirildiği, 2+1, 3+1, 4+1, 4+1 dubleks, 5+1 dubleks, dükkan ve çeşitlemelerinden oluşmak üzere 8 farklı iyi kurgulanmış daire tiplerinin esnek bir şekilde çözümlendiği 24 dairelik karma bir proje. Talebe göre bu daireler birbirine dönüşebilmekte, birleşebilmekte, ayrılmakta veya daire içlerinde alan kazanmak, farklı kullanımlara imkân sağlamak için ara duvarlar kaydırılabilmekte. İzmir’in balkon kültürünün hareketli cephe kurgusuyla yansıtıldığı bu projemizde, balkonların her biri bir araya geldiğinde bütünlük oluştursa da; form, malzeme ve yapay ışık kullanımıyla birbirinden bağımsız, farklı tasarlanarak, birbirinden eşsiz vurgusu oluşturması amaçlandı.