Ne olursa olsun, önünüze ne kadar büyük engeller çıkarsa çıksın, devam edin. “Önemli olan, denemeye devam etmek,” felsefesiyle gücüne güç katan, Yıldızlar ve Gençler Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda Avrupa Şampiyonu olarak Türk Eskrim tarihine geçen ilk Türk Kadını ünvanı alan Deniz Selin Ünlüdağ ile spora bakışını ve başarılarını konuştuk.
Spora olan ilgisini denediği birçok dalın ardından eskrim ile profesyonel hayata taşıyan, katıldığı şampiyonalar, yarışlar, aldığı ödüller, ünvanlar ve başarılarla Türk Eskrim tarihine genç yaşında adını yazdıran Deniz Selin Ünlüdağ, Gazi Üniversitesi’nde Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Bölümü 2. sınıf öğrencisi. ‘Hedef olmadan karanlıkta koşuyormuşsunuz gibi olur’ diyen Ünlüdağ’ın hedefi ise 2024 Olimpiyat Oyunları’nda altın madalyayı ülkemize getirmek.
2001 doğumlu ve bu yaşına kadar önemli başarılara imza atmış genç bir sporcu olarak, eskrim sporuyla tanışmanız ve eskrim sporuna yönelmeniz nasıl oldu?
Küçük yaşlardan beri spora hep büyük bir ilgim vardı. Voleybol, basketbol, futbol, tenis, yüzme, paten ve bunun gibi birçok spor dalıyla profesyonel olmasa da uğraştım. Kılıçlara olan ilgim ise ‘Karayip Korsanları’ filminden geliyor. Filmde korsanların kılıçlarının olması ve öyle savaşmaları beni o yaşlarda çok etkilemişti. Dördüncü sınıftayken okulumuza bir eskrim hocası geldi ve eskrimi bize tanıttı. Etkilendim, çünkü o zamana kadar böyle bir spor dalının olduğunu dahi bilmiyordum. Tanıtımdan iki gün sonra ise kendimi eskrim salonunda kılıçlarla bir arada buldum.
Eğitim ve spor hayatınızı nasıl dengeliyorsunuz? Başarınızı neye borçlusunuz?
Açık konuşmak gerekirse Türkiye’de eğitim ve sporu dengelemek çok zordu. Ben lisedeyken bir sürü kamp, maç ve antrenmanlarım oluyordu. Bu yüzden de okuluma çok gidemiyordum. Gittiğim zamanlarda da hocalarım bana konuları anlatır, yardımcı olurlardı ama cidden çok zorlanıyordum. Genelde Türkiye’de sporcu çocuklar lise ikinci veya üçüncü sınıfta ailelerinin baskısı yüzünden sporu bırakıyor ve okula yönlendiriliyor. Benden daha küçük sporcular şu an daha şanslı, çünkü devlet birçok güzel yenilik yaptı ve bu yüzden spora olan ilginin çok daha artacağını düşünüyorum. Ben şu an Gazi Üniversitesi’nde Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Bölümü 2. sınıf öğrencisiyim. Okulumla sporumu daha rahat bir şekilde idare edebiliyorum.
Yurt içi ve yurt dışında katıldığınız yarışlar, şampiyonalar, aldığınız ödüller nelerdir?
Yurt içinde bir sürü madalya ve kupam var. Yurt dışında Avrupa şampiyonalarında ferdi olarak şampiyonluğum, takım olarak yine şampiyonluğum ve iki tane de üçüncülüğüm bulunuyor. Dünya kupalarında takım maçlarında ise bir tane şampiyonluğum ve iki tane üçüncülüğüm var.