Sağlıklı Güzellik

Yaklaşık 20 yıldır medikal ve kozmetik dermotoloji konularında çalışmalar gerçekleştiren Prof. Dr. Gonca Gökdemir, estetik dermotolojiyi tüm deneyimini ve bilimsel yenilikleri buluşturarak uyguluyor.

Estetik ve Kozmetik Dermatoloji Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gonca Gökdemir, estetik ve kozmetik alanında dermatologları bir araya getirmeyi, bilgi ve tecrübe aktarımı için düzenli kongreler, kurslar, atölye çalışmaları düzenlemeği amaçlıyor. Estetik firmalarına eğitmenlik ve danışmanlık da yapan Gökdemir, uluslararası arenaya taşımayı hedeflediği çalışmalarıyla mesleğinin her aşamasında küçük yaşlarında hayalini kurduğu doktorluk mesleğine olan sevgisini yansıtıyor.

Tıp okumaya, dermatoloji branjına geçmeye nasıl karar verdiniz?

Tıp okumak, doktor olmak küçük yaşlarımdan beri hayalimdi. Üniversite sınavlarında tercihlerim hep tıp fakültesi olmuştu. İlk sıradaki İstanbul Tıp Fakültesi’ne girme başarısını elde ettim. Tıp fakültesini bitirdikten sonra, bir yıl Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde mecburi hizmet yaptım. İlk mesleki deneyimim olan bu yerde, hem ciddi bir tecrübe kazandım hem de hangi uzmanlık dalının benim için uygun olduğuna karar verdim. O dönemde çok sayıda cilt problemi olan hastaları görünce dermatolojiye olan ilgim arttı. Ayrıca fakülteden hocam olan Prof. Dr. Türkan Saylan, benim için rol model oldu. Uzmanlık sınavında yine kendi fakültemin dermatoloji anabilim dalında ihtisas yapmaya hak kazandım. Dört yıl süren ihtisas döneminden sonra uzman olarak Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne atandım. Sonra sırasıyla başasistan ve ardından 2006 yılında Doçent oldum. Kısa süre Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği’nde şeflik yaptım. 2012 yılında Ulus’ta kurulan Özel Liv Hospital Dermatoloji Kliniği’ne geçtim. Aynı yıl Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’na profesör ünvanı alarak atandım. Dermatoloji eğitimim sırasında başlayan ve daha sonra da devam eden, estetik ve kozmetik dermatolojiye karşı özel ilgim vardı. Yaklaşık 20 yıldır estetik ve kozmetik işlemler uyguluyor, son beş yıldır da Nişantaşı’nda kendi kliniğimde çalışmaya devam ediyorum.

Beslenme, çevresel koşullar, psikolojik etkenler saç ve cilt rahatsızlıklarına neden olur mu?

Son yıllarda insan sağlığına bütüncül yaklaşım önem kazandı. Hasta olduğumuzda hangi tedavi uygulanmalıdır yerine, hasta olmamak ve sağlıklı kalmak daha önemli hale geldi. Cilt en büyük organımız ve cilt sağlığı hem çevresel koşullardan hem de psikolojik faktörlerden önemli ölçüde etkilenmekte. Beslenme alışkanlıklarının yine son yıllarda, genel sağlığımız yanında, cilt sağlığında da önemli rolü olduğu tespit edildi. Özellikle yüksek derecede şeker içeren beslenmenin ciltte akne oluşumuna ve erken yaşlanmaya neden olduğunu gösteren pek çok bilimsel yayın var. Yetersiz ve dengesiz beslenme, vitamin eksikliklerine neden olarak saçlarda dökülme, ciltte solukluk, kuruluk ve tırnaklarda kolay kırılmalara yol açabiliyor.

Sağlıklı cilt ile estetik uygulamalar arasında nasıl bir bağ var?

İyi ve güzel bir estetik uygulama için cildin sağlıklı olması gerekli. Aslında estetik uygulamaların çoğunu cildin sağlıklı kalmasını sağlamak için yapmaktayız. Yaşla birlikte cildimiz nemini kaybeder, elastikiyeti azalır, lekelenmeler ortaya çıkar. Bu değişiklikler ortaya çıkmadan alınan önlemler ise cildin hem sağlıklı kalmasını sağlar, hem de cildin iyi görünmesine neden olur.

Cilt gençleştirmede antiaging kremler neden yeterli gelmiyor?

Estetik uygulamaların hemen hepsinde, en uygun antiaging kremlerle yapılan işlemler desteklenmeli. Ancak kremler yaşla birlikte oluşan değişikliklerin giderilmesinde yeterli olmadığından, cildin ihtiyacına göre estetik uygulamaların yapılması gerekiyor.

Kaç tip dolgu var, kullanım alanları nelerdir?

Dolgu uygulamaları yüzde hacim kaybı olan alanları desteklemek için yapılmakta. Kullandığımız dolgular Sağlık Bakanlığı’nca tıbbi cihaz onaylı ürünler. En sık kullandığımız dolgu hyaluronik asit içerikli dolgular. Bu dolguların etkisi yapılan yere ve kişiye bağlı olarak değişmekle birlikte, altı ile 12 ay kadar sürüyor.

Mezoterapi nedir, uygulama alanları nelerdir?

Mezoterapi cildi ve saçları canlandırmak için özel içerikli ürünlerin bu bölgelere minik enjeksiyonlar yoluyla verilmesi işlemi. Yüz mezoterapisini cildin nemlenmesi, kollajeni desteklemek, yağ dengesini sağlamak, ince kırışıklılar ve leke için uygulamaktayız. Saçlarda ise dökülmeyi azaltmak, saçın yapısını desteklemek amacıyla mezoterapi yapıyorum. Mezoterapi ayrıca bölgesel zayıflama amacıyla vücudun belirli alanlarına da uygulanabiliyor. Gıdı eritmek, gözaltı torbalarını azaltmak, selülit tedavisi ve karın ile bacaklarda bölgesel incelme için mezoterapi yapılabilir.

İleriye dönük projeleriniz nelerdir?

Kendi meslek alanımda yeni bir dernek olan Estetik ve Kozmetik Dermatoloji Derneği’ni kurduk. Bu derneğin kurucu yönetim kurulu üyesiyim. Amacımız estetik ve kozmetik alanında ilgili dermatologları bir araya getirmek, meslektaşlarımızın bilgi ve tecrübelerini artırmak için düzenli kongreler, kurslar, atölye çalışmaları düzenlemek. Uluslararası iki estetik firmada eğitmen ve danışman olarak görevlerim var. Bu görevleri uluslararası arenaya taşımayı düşünüyorum. Meslektaşlarım için yaptığım bilgi ve tecrübe paylaşımlarının olduğu bir estetik akademi kurmak da gelecekteki bir diğer hayalim.

goncagokdemir.com