NG Müze, yıllar süren tasarım ve desen çalışmalarıyla meydana getirilmiş sanat replikalarını binlerce insanının ziyaretine sunuyor.
Milli saraylarda yer alan bu koleksiyonlar, bir saray fabrikasında üretilmenin yanı sıra özel bir önem taşıyor. Türk tasarım ve sanayi tarihi mirasında iz bırakan fincan koleksiyonları,son yüzyıl gelişiminin ilk dönemini aydınlatıyor. Bu eserler 16. ve 17. yy. Doğu ve Avrupa kökenli olmakla birlikte, pek çok koleksiyoncu için porselen sanatının artistik zirvesi olarak kabul ediliyor.
DÜNYADA İZ BIRAKAN FİNCANLAR
Fransız Serves, Paris ve Jacop porselenleri, Alman Meissen, Dresden, Rozenthal, Avusturya Viyana porselenlerinin, Avrupa sarayları ve Osmanlı Devleti için tasarladığı çok değerli koleksiyonları Kütahya Porselen tarafından yeniden hayata geçirildi. Bir zamanlar Osmanlı saraylarında da kullanılan ve dünyanın en ünlü porselenleri arasında yer alan bu değerli fincanlar, geçmişten günümüze kalan eşsiz sanat harikaları olarak NG Müze’de yaşamaya devam ediyor. İznik ve Kütahya çinisi ile yapılan porselen fincanların ardından 18. yüzyılın ortalarında, Osmanlı sarayında Viyana, Meissen, Sevres ve Jacop Petit damgalı Avrupa’da imal edilen porselen kahve fincanları kullanılıyordu. Günümüzde ise Topkapı Sarayı koleksiyonunda bulunan Avrupa porselenlerinin en önemli parçaları ve Yıldız Porselen Fabrikası’nın saray için imal ettiği kahve fincanlarının birebir aynıları NG Müze’de sergileniyor.
TÜRK KAHVESİ KÜLTÜRÜ
NG Müze’nin Türk kahvesi kültürü köşesinde; kahve kavurma tavası, değirmenleri, kahve fincanları ve fincan zarfları gibi kahvenin hikâyesine eşlik eden eşyalar bir arada bulunuyor. Türk kahvesi, kahve içenlerin ve geleneği uygulayanların kahve içme isteğinden ziyade Türk hayat tarzının bir sembolü olarak algılanıyor.