Gülsüm Güral Müzesi’ni Görmeniz İçin 10 Neden

Çini, seramik ve porselenin ilham verici tarihini özenli bir şekilde yansıtan ve yaşatan Gülsüm Güral Müzesi, kültürel mirasımıza hem sahip çıkıyor hem de bu değerli mirası herkesin ilham alabileceği şekilde sergiliyor. İşte “Geçmişten geleceğe…” mottosuyla kapılarını ziyaretçilerine açan Gülsüm Güral Müzesi’ni ziyaret etmeniz için 10 neden:

1. Zengin koleksiyonu

6 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu Gülsüm Güral Müzesi’nde yaklaşık 76 bin eser yer alıyor. Müzede, Kütahya Porselen’in kuruluşundan bugüne 40 yıllık süreçte ürettiği tüm porselen ürünlerinin yanı sıra Kütahya tarihi, 14. yüzyıldan günümüze uzanan Osmanlı saray porselenleri ve dünya çapında tanınan ressamlara ait yağlı boya tabloları da yer alıyor.

2. Kütahya’nın ve Kütahya Porselen’in tarihçesi niteliğinde oluşu

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan müze öncelikle Güral ailesinin ilk işi olan kereste fabrikası atölyesinin maketi ile öne çıkıyor. Kütahya Porselen’in kurulduğu günden bugüne kadar geçirdiği dönemlere tanıklık edeceğiniz müzede, aileye ait kişisel eşyaların yanında Kütahya Bölgesi’ne özel yöresel kıyafetleri, Kütahyalı ressamların eserlerini; çini, seramik ve porselenin geçmişten günümüze uzanan görkemli yolculuğunu görme şansınız var.

3. Osmanlı ve dünya tarihi ile ortaklığı

Topkapı Sarayı, Yıldız Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı’nda kullanılan; Yıldız Porselen Fabrikası’nda özel olarak üretilmiş porselenlerin birebir replikaları, Kütahya Porselen’in yıllar süren çalışmaları sonucu hayat bulmuş ve Gülsüm Güral Müzesi’nde sergilenmeye başlanmıştır.
Ayrıca 16. ve 18. yüzyıllar arasında Avrupa’da üretilmiş, orijinalleri dünyaca ünlü müzelerde sergilenen birçok porselen de aslına uygun olarak yorumlanan replikaları ile Gülsüm Güral Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.
Müze, Nafi Güral’ın eski çalışma odasındaki eşyalara ve Sema Güral Sürmeli’nin Osmanlı dönemi porselen koleksiyonuna da ev sahipliği yapıyor.

4. Porselenden Hayatlar Koleksiyonu

Sema Güral Sürmeli’nin, ‘’Porselenden Hayatlar’’ adını taşıyan koleksiyonu, 2013 adet eserden oluşuyor. Koleksiyonda, Sema Güral Sürmeli’nin yorumladığı, savaş malzemesinden çok birer sanat eseri olan kılıçlar, kaftanlar, armalar, nişanlar ve Osmanlı’yı anlatan birçok tasarım yer alıyor. Yapımı 5 yıl süren eserler, Osmanlı Devleti’nin ihtişamını gözler önüne seriyor. Sema Güral Sürmeli, tasarımdaki uzmanlığı ile Osmanlı mirasını Porselenden Hayatlar koleksiyonuna yansıtarak, dünya kültür mirasına kazandırmıştır.

5. Evliya Çelebi’den, Kütahya mutfak kültürüne…

Gülsüm Güral Müzesi’nde yer alan Türk kahvesi köşesinde, 600 yıllık bir geçmişe uzanan kahvenin, öğütülme aşamasından sofraya gelen öyküsü, gözler önüne seriliyor. Ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin ayak bastığı topraklar coğrafi ve kültürel özellikleriyle, Kütahya mutfak kültürü tüm yönleriyle yansıtılıyor. Dünyaca ünlü Kütahya çinilerinden en nadide örneklerin sergilendiği Gülsüm Güral Müzesi, Türk kültürünün en önemli değerlerinden biri olan çiniciliğin yıllar içinde yaşadığı değişimlere ışık tutuyor.