Ufuk Tarhan Geleceğin Uzmanlık Alanları Ve İş Dünyasıyla İlgili Çok Önemli Bilgiler Verdi. Tarhan’a Göre; “Gelecek Güzel Gelecek…”
UFUK TARHAN, ODTÜ Ekonomi mezunu. Uzun yıllar IT sektöründe üst düzey yöneticilik yapmış. ‘Hatta o zamanlar henüz IT sektörü oluşmamıştı bile,’ diye anlatıyor. Tarhan, 2002’de IT sektörünün ‘En Başarılı İş Kadını’ ödülünü almış. 2003’te kendi işini kurması gerektiğine karar vermiş. ‘Çünkü 1995’ten beri içinde olduğum Fütürist yaklaşım bana kuvvetli sinyaller veriyordu. Fütürizmle 1995 yılında tanıştım. Bir yurt dışı seyahatinde dünyanın en önemli ve belki de tek gelecek dergisi “The Futurist” elime geçti ve çok heyecanlandım. Bakış açısını kendime çok yakın hissettim. Hem dergiye hem de Dünya Fütüristler Birliği’ne (World Future Society) üye oldum. Teknolojinin şirketleri, insanları, insan hayatını nasıl dönüştürdüğünü çok yakından gözlemleme fırsatım olmuştu. Buna fütürist bakış açısını entegre edince, hayatın tesadüfen yaşanmadığını, başarıların tesadüfen elde edilmediğini, aslında her şeyin bir hayalle başladığını, buluş ve inovasyonlarla şekillendiğini, tasarımla somutlaştığını ve stratejik planlama, aksiyonlarla da gerçekleştiğini anladım.’ diye anlatıyor bu alanla ilgili farkındalığından bahsederken. Biz de T-insan kavramını ve geleceğin iş dünyasında bizi nelerin beklediğini konuştuk Ufuk Tarhan ile.
Fütürizmin Türkiye’deki yeri hakkında neler söylemek istersiniz?
Türk insanı aslında buluşa değil ama inovasyona, iyileştirmeye ve adaptasyona çok açık ve aç. Bu konularda ilerlemek için önce ön yargısız, bilgi, teknoloji temelli bir farkındalık ve gerçekten değişim, dönüşüm isteği gerekiyor. Kısa diyebileceğimiz yıllar içinde ebeveynlerin, aklı geçmişte kalan yöneticilerin, akademisyenlerin ve güç unsurlarının da fütürizmi anlamaya başlayacağını ve bundan sonrası için daha iyi ilerleyeceğimizi düşünüyorum, umutluyum.
Hızla gelişen teknoloji çağı ve inovasyonla fütürizmin bağlantısı nedir?