Bir Modern Seyyah Serda Büyükkoyuncu

“Bütün kitapları okumak istiyorum, her şeyi öğrenmek istiyorum, bütün öğrendiklerimi anlatmak istiyorum” diyen Serda Büyükkoyuncu ile yaşam öyküsünden iş girişimlerine, yeni yerleri keşfetme tutkusunda büyük bir titizle organize ettikleri seyahat programlarına ve yazar kimliğine kadar her şeyi konuştuk.

Almanya’da bilgisayar Mühendisliği, Türkiye’de Ekonometri, Belçika’da Pedagojik formasyon, İngiltere’de Ekonomi üzerine yüksek lisans… Eğitim hayatı bile adeta seyahat programı gibi olan Serda Büyükkoyuncu, eğitim sürecini “Galiba her şey çok planlı olmaktan ya da planlama hatası yapmaktan kaynaklanıyor. Biraz da İkizler burcunun maymun iştahlılığı olsa gerek.” diye esprili bir dille anlatıyor. Çok genç yaşlarda teknoloji konusunda önemli büyük şirketlerde yöneticilik yapmaya başlayınca, kendisi için heyecanı tükenen bir meslek olduğunu, “Aslında çok sosyal birisinin, belki de asosyal olmayı gerektiren bilgisayar programlama gibi bir dünyanın içerisinde ömrünü tüketmesi düşünülemezdi elbette. O sebeple dönemin en popüler mesleklerinden biri kabul edilen ekonomi konusunda eğitim cezbedici geldi. Bu kez de yine genç yaşta önemli bir gazetenin yöneticiliği heyecanımı azaltan bir üst kademe oldu. Daha sonra yaklaşık 30 sene önce hala ülkemizin en iyi anaokullarından olan Eurosun Anaokulları’mın ilkini açtım.” diye ekliyor. Çocukluğundan beri yeni yerler görme tutkusu, eski arkadaşı ve dostu Saffet Emre Tonguç ile yepyeni hayalleri hayata geçirmesini sağlamış. Şimdilerde Saffet Emre Tonguç ile kurdukları Bestmen Productions’da başkalarının yeni yerler keşfetmesine kılavuzluk ederek onların hayallerini gerçeğe dönüştürüyorlar.

Bir röportajınızda “Çocukken uçağa bindiğimde hep kaçırılsak ve hiç bilmediğim bir yere insek…” diye düşündüğünüzü söylemişsiniz. Nasıl bir çocukluk geçirdiniz?

Samsun’da büyüdüm, babam Samsun Milli Eğitim Teftiş Kurulu Başkanı olduğu dönemde, satın aldığı bir atlası bana verdiğinde beş yaşındaydım. Atlasın sayfaları arasında önce Samsun’u buldu gösterdi. Kocamandı. Sonra Karadeniz Bölgesi’ne geçtiğimizde Samsun küçüldü, Türkiye sayfasını açtığımızda Samsun minicik bir parça olarak görünüyordu artık. Sonra Avrupa’yı açtı, Samsun görünmez oldu, Türkiye minicik kaldı.

Dünya sayfasına geldiğimizde artık Türkiye Samsun kadar bile değildi. Bu kadar küçülmüş bir şehirde yaşamak istemediğimi daha büyük bir yerde doğmak istediğimi söyleyip ağladığımı bugün gibi hatırlıyorum.

Yeniden doğmak istediğim yeri ise dünya haritasında rastgele parmağımı bastırarak seçtim. Amerika kıtasında, Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida’sı idi bulduğum yeni adresim. Babam yeniden doğamayacağımı ama dilersem dünyayı gezebileceğimi söyleyerek yolumu belirlemiş, önümü açmıştı belki farkında olmadan. O günden sonra harçlıklarımı biriktirip anlamadığım dillerde kitaplar satın alıp, dünyanın her köşesine ait haritaları biriktirip, büyüdüğümde gireceğim yerler hakkında ansiklopedilerden sayfalar dolusu bilgileri kendi defterlerime kaydedip, geleceğimi planlamaya başlamıştım.

Tanımadığım dillerde kitaplardan aldığım ilhamla olsa gerek, kendime 30 harflik bir alfabe yaratıp, bu alfabe ile yazılar yazmaya, kendime özel kelimelerden sözlük oluşturmaya başladım. Çocuk denecek yaşta tüm hazırlıklarımı bitirip interrail denen tren sistemiyle Avrupa’yı adım adım gezdim.

Seyahat etmek sizin için nasıl tutkuya dönüştü?

İşte o seyahat ile başladı tutkum. O tutku öyle bir şey ki oturduğum şehir dışında başka bir yere gittiğim anda, bir koah hastasının derin derin nefes almayı başardığındaki gibi kendimi rahatlamış hissediyorum.

Bestmen Productions ile ilgili çalışmalarından bahseder misiniz? Saffet Emre Tonguç ile yaptığınız özel tur rotalarının farkı nedir? Ne vaat ediyorsunuz?

Çok uzun yıllara dayanan arkadaşlığımız dostluğa dönüştükten sonra, yaklaşık 10 yıl önce de ortaklığa evrildi. Düzenlediğimiz, seçkin misafirlerimizle çok şık otel ve restoranlardan faydalandığımız sıra dışı ve özel rotalara yaptığımız turlarımızın tüm koordinasyonlarını, gazete ve dergilerdeki köşelerimizde yazdığımız yazılarımızı, sosyal medya yönetimlerimizi, 16 kez ödül almış olan ‘Ayrıcalıklı Rotalar’ isimli televizyon programımızın metinlerinin hazırlanıp kurgularının düzenlenmesini ve pek çok organizasyonumuzu beraber planlıyoruz.

Yeni bir projeniz var, ‘App’ üzerinden seyahat desteği. Bu teknolojik çalışmanızla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Harika bir uygulama o. Sanıyorum 1.300.000 kişi indirdi telefonuna. Adı ‘Piri Guide’. Telefon, sizin hangi ülkede, hangi şehirde, hangi önemli eserin önünde olduğunuzu anlayıp, size orayı benim metinlerimle ve Saffet’in sesiyle anlatmaya başlıyor.