Türk Resim Sanatının Duayeni Devrim Erbil ile Başarılarla Dolu Sanat Hayatını Ve Gelecek Projelerini Konuştuk.
1937 Uşak doğumlu olan Erbil, ilköğrenimini Balıkesir’de bir ilkokulda tamamlamış. O yıllarda sanata olan ilgisinin edebiyattan yana olduğunu anlatıyor tüm yazılarında. Ortaokul yıllarına geldiğinde resim sanatıyla tanışmış. Resme olan ilgisini ve yeteneğini sonradan fark edişini anlatırken, “Görsel sanatların, Anadolu’nun küçük bir kentine ulaşması kolay değildi, edebiyatın ulaşması kolaydı.” diyor. Eli fırça tutmaya başladıktan sonra Erbil’in hayatından şiirin bütünüyle çıkıp çıkmadığını merak etmemek mümkün değil. Söylediğine göre artık şiir yazmıyor belki ama şiir ile resim arasında her zaman bir ilişki olduğuna inanıyor usta sanatçı. Resmin şairi Erbil, 2018 yılının ilk aylarından itibaren çok sayıda sergi ve etkinliğe imza atmaya devam ediyor.
Hepimiz sizi iyi tanıyoruz ancak yine de sizden geçmişinizi ve hayat hikâyenizi kısaca dinlemek isteriz.
Benim hayat hikâyemin özel bir yanı yok doğrusu. Tek özel yanı şu olabilir: Ben birçok ressamın dediği gibi “Resim yapmaya şu yaşta başladım” falan diye anlatmayacağım. Çünkü ben çocukken başlamadım. Daha doğrusu resmin ne olduğunu kimse bana göstermedi. Ben ilkokula giderken, 1940’lı yıllarda ne müze ne galeri vardı Balıkesir’de. Sadece kitaplarla karşılaştım. Duyarlılığımın karşılığını şiirlerde, öykülerde gördüm. Öykü ve şiir yazmaya başladım. Ortaokula gittiğimde sanatla daha ilgili öğretmenlerin beni tanımaları ve yeteneğimi keşfetmeleriyle sanata döndüm. Büyük coşku ve tutkuyla sanata yöneldim. Öğretmenlerimin liseyi bitirinceye kadar beni desteklemeleri, heyecanımı dorukta tutmaları sonucunda çok kararlı olarak akademiye girdim, bugünkü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne. Bundan sonra da kendimi hep sanatın içinde buldum. Artık sanat benim için bir tutku olmuştu. Resim yaptığım zaman mutlu olacağımı biliyordum. Çevremin tüm karşı koymalarına rağmen ressam olmayı tercih ettim. Bir daha dünyaya gelsem, her koşulda yine bu mesleği seçerdim.
“Resmin Şairi” olarak anılıyorsunuz. Resim sanatının duayeni olmanızın sırları neler?
Bir işi çok gönülden, tutku derecesinde her şeyinizi vererek sevdiğinizde ister istemez başarı elde ediyorsunuz. Benim bütün başarımın sırrı bu… Başarıya ulaşmak sanatta kolay değil, on binlerce sanatçı adayı var.