Genç yaşta çalışma hayatına başlayan hiringcycle.ai CEO’su Ahu Bade Özkan, hem yönetici hem anne hem de bir girişimci olarak kariyerine başarılı işlere imza atarak devam ediyor.
Kendi tanımıyla ailesinin tam bir gen karışığı olduğunu Çerkes ve Rum damarlarıyla İstanbullu olduğunu söyleyen Ahu Bade Özkan, ilkokul itibarıyla, genç bir annenin yanlış stratejisinin ve eğitim metodolojilerinin sonucu olarak, erken yaşta yol almış ve bu yolu bazı sınıfları hızlı atlayarak çabucak tamamlamış biri… Lisans eğitimini Felsefe olarak tamamlayan Özkan, ardından İşletme ve Psikoloji eğitimleri almış. Üniversitenin birinci sınıfından itibaren çalışma hayatının içinde olan, hala iflah olmaz bir öğrenciyim diyen Ahu Bade Özkan ile kariyer yolculuğu ve son zamanların en çok konuşulan yapay zeka girişimi üzerine konuştuk.
hiringcycle.ai’nin CEO’susunuz. Kariyer hayatınız nasıl başladı?
Babama ait kırtasiye dükkanında, okul sonrasında kitap satmakla başladı belki de… İnsanları ve kitapları sonsuzca merak eder, boyumdan büyük insanlara, boyumdan büyük kitaplar önerirdim. Lise yıllarımda, bazı dergilerde yazılarım yayınlandıkça, öğrenme ve yazma tutkum tetiklendi. Üniversite hayatımda da bu tutkum devam etti. Okul hayatım boyunca, yetenek ve gelişimin kesiştiği tüm işler beni çekti; çalışmaya hiç ara vermedim. 25 yıllık çalışma hayatımın ilk 10 yılı profesyonel hayata ayrıldı. Telekom devlerindeki işe alımlar, global firmalardaki iş geliştirme, satış ve eğitim müdürlüğü görevlerinin ardından, 28 yaşında NBS HR’ı kurdum. 2019 yılından itibaren, pek çok teknoloji start-up’ında mentorluk yaparak ve bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak görev aldım. 15 yılı aşkın süredir, pek çok teknoloji devinin işe alım ve insan kaynakları danışmanlığını ekibimle birlikte yürüttük. 2020 yılından bu yana, teknoloji ve yetenek dünyasının birleştiği pek çok alanda, okullarda ve STK’larda üye ve konuşmacı olarak yer aldım.
2021 yılında temellerini attığımız hiringcycle.ai’da, ilk şirketim NBS HR’ı profesyonel ekiplere devrettikten sonra, 2024 yılında CEO olarak göreve başladım. Bu dönemde, hiringcycle.ai müşterileriyle buluşmaya başladı.
Son zamanlarda en çok konuşulan konu yapay zeka… Yapay zeka nedir ve iş dünyasına nasıl bir katkı sağlayabilir?
Yapay zeka, kontrollü data ile eğitilmiş makine öğrenmesidir. Özetle burada kilit olan veridir. Doğru data için de önemli olan iş analizleridir. Sürekli tekrarlanan yaratıcılık yerine, rutin ve operasyonel iş gücü ile gerçekleşen sentezlemeye kısıtlı ihtiyaç duyan her süreç doğru tanımlanır, doğru data ile eğitilir ve yeterli deneme testlerinden geçirilirse yapay zeka hepimiz için geliştirici rolünü korur.
İşe alım süreçlerinde yapay zekanın sağladığı katkılar nelerdir? Bu süreçleri kısaltması söz konusu mu?
İşe alımda yapay zeka, operasyonel olan sürekli tekrarlanan ve işe alımın toplam sürecinin yüzde 60’ını oluşturan fonksiyonları ele alabilir ve geliştirebilir. Ama yapay zeka sizin adınıza verisiz bir şekilde işveren markanızı parlatamaz veya tüm çalışanlarınız işe alınırken ortak kültürü oluşturacakları şekilde onları motive tutamaz. Sizin yerinize data tutar, doğru araştırma için anahtar kelime önerir, mülakat yapar, arşiv hazırlar, süreçleri geliştirir. hiringcycle.ai bu noktada en gelişmiş yetkinlik değerleme modeli ile bir işe alım asistanıdır. Doğru model, insan ve yapay zeka ile tamamlanır. Bizim modelimizde yapay zeka, ön yargısız ve adil işe alımı ve şeffaflığı kolaylaştırır.
Bazı görüşler işe alım süreçlerinde kriter aratmada yapay zekanın yardımcı olduğunu ancak mutlaka insan temaslı işe alımların yapılması gerektiği yönünde. Bu konuyu nasıl değerlendirirsiniz?
Bugün, yapay zeka sağlık sektöründe hem teşhis hem de operasyon alanlarında yer alıyor. Ancak, bir doktorsuz tedavi süreci düşünülemez, değil mi? Benzer şekilde, işe alım süreçlerinde de yapay zeka, insan kaynakları ve departman yöneticilerinin işlerini kolaylaştırır, süreçleri iyileştirir ancak onların yerini alamaz, almamalıdır.